ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2023

Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς

Δημιουργική αφήγηση και γραφή «Storytelling»

Σκοπός του εργαστηρίου δημιουργικής αφήγησης και γραφής είναι τόσο η προσέγγιση της παιδικής και της νεανικής λογοτεχνίας όσο η δημιουργική
επεξεργασία κειμένων. Μέσα από αυτή την δημιουργική διαδικασία οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την παιδική και εφηβική λογοτεχνία της Γερμανίας. Οι μαθητές γνωρίζουν με αυτό τον τρόπο τον κόσμο των συνομηλίκων τους στην άλλη χώρα καθώς και την καθημερινότητα, τα ενδιαφέροντα, τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους. Μέσω του εργαστηρίου της δημιουργικής αφήγησης και γραφής οι μαθητές προωθούνται τόσο στην αυτόνομη δράση και μελέτη όσο στην ανακάλυψη νέων τρόπων επικοινωνίας και έκφρασης και δημιουργούν μέσα από αυτή την διαδικασία προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πότε:  Σάββατο 30.09.2023
Πού: Goethe-Zentrum Patras
Διάρκεια: 11.00-13.00
Εισηγήτρια: Νικολέττα Σταθοπούλου, Διευθύντρια Τομέα Πληροφόρησης & Βιβλιοθήκης,
Goethe-Institut Athen
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για τη συμμετοχή απαιτείται δήλωση
email: goethepa@otenet.gr με το ονοματεπώνυμο σας και στοιχεία επικοινωνίας
Προθεσμία: έως και 28.09.2023

Κινηματογράφος

4ο KinoFest- Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου

Το KinoFest δίνει μια νέα ζωή στους χώρους της ιστορικής οινοποιείας Achaia Clauss και τους μετατρέπει σε ένα θερινό σινεμά!

Το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της Πάτρας, επιστρέφει κάθε Σεπτέμβριο για να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους από Ελλάδα και εξωτερικό, μια βιωματική εμπειρία σε έναν ιστορικό χώρο γεμάτο αναμνήσεις.

Από τις 21 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου ο υπέροχος χώρος της Achaia Clauss στην Πάτρα μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο θερινό σινεμά με δωρεάν προβολές γερμανόφωνων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις ελληνικές πρεμιέρες.

Το KinoFestΦεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί  21-24 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, και στη συνέχεια, μέρος των προβολών του θα μεταφερθούν στην Αθήνα, στο GoetheInstitut (25-26/9).

Στην ιστοσελίδα https://kinofest.gr/  θα βρείτε τα πάντα για το φετινό πρόγραμμα.

To KinoFest ξεκίνησε ως μια σκέψη να μετατραπεί για λίγες μέρες σε κινηματογραφικό κέντρο ένας μαγευτικός χώρος, ο χώρος της Achaia Clauss: το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας. Να δοθεί μια εναλλακτική χρήση, αυτή του κινηματογράφου, σε έναν τόπο ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με μια παραδοσιακή πολιτιστική δραστηριότητα: αυτήν της τέχνης του κρασιού.

Ωστόσο ως ένδειξη σεβασμού στις ρίζες του τοπόσημου αυτού, αποφασίστηκε το Φεστιβάλ να είναι Γερμανόφωνο προς τιμήν (και στη γλώσσα) του Βαυαρού ιδρυτή του, Γουστάβου Κλάους που πριν 162 χρόνια ίδρυσε την Achaia Clauss.

Έτσι, για λίγες μέρες, θα στηθεί ένα θερινό open air φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα  προβάλλονται γερμανόφωνες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους τελευταίας παραγωγής από ΓερμανίαΑυστρία και Ελβετία σε συνδιοργάνωση με το Goethe- Zentrum Patras και με την πολύτιμη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα,  της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και του Goethe- Institut.

Το KinoFest είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της γερμανόφωνης κινηματογραφικής τέχνης.

To KinoFest – Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου ιδρύθηκε από την ABCinema σε συνεργασία με το Goethe Zentrum Patras με σκοπό να αναδείξει τις καλύτερες γερμανόφωνες ταινίες και να προωθήσει την γερμανόφωνη οπτικοακουστική δημιουργία στην Ελλάδα. 

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

Το Φεστιβάλ δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο ελληνικό και διεθνή κοινό να παρακολουθήσει στην μεγάλη οθόνη τις καλύτερες νέες ταινίες του σύγχρονου γερμανόφωνου κινηματογράφου

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για όλες τις ταινίες του KinoFest

Οι ταινίες καταπιάνονται με ενδιαφέροντα θέματα: από τον έρωτα, τις οικογενειακές σχέσεις και τις απρόσμενες εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει η συνταξιοδότηση, μέχρι τις δυσκολίες του να εργάζεσαι σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο  ή του να ζεις στην ομοφοβική μεταπολεμική Γερμανία.  Το μοναδικό ντοκιμαντέρ του προγράμματος θέτει έναν ενδιαφέροντα προβληματισμό που συνδέει την Ελλάδα και τη Γερμανία: Πώς νοιώθει ένας Έλληνας που ζει στη Γερμανία και πώς ένας Γερμανός που ζει στην Ελλάδα; Η διαφορά νοοτροπίας είναι αγεφύρωτη; Ή μήπως όχι;

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν συγκαταλέγονται τέσσερις ελληνικές πρεμιέρες, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως το Skin Deep, είναι η ταινία που κέρδισε τον Queer Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ενώ το Great Freedom υπήρξε υποψήφιο για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2022).

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Θέλουμε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το 4ο KinoFest – Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου, γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Reisen Patras, θα παρέχεται καθημερινά δωρεάν μετακίνηση με λεωφορείο από το κέντρο της πόλης προς την Achaia Clauss Winery και πίσω.

Το σημείο συνάντησης και το σημείο επιστροφής είναι η πλατεία Τριών Συμμάχων.

Ωράρια :

Πέμπτη 21/09: Πλατεία Τριών Συμμάχων 19:15 & επιστροφή από Achaia Clauss 23:30

– Παρασκευή 22/09: Πλατεία Τριών Συμμάχων 19:15 & επιστροφή από Achaia Clauss 23:30

– Σάββατο 23/09: Πλατεία Τριών Συμμάχων 19:15 & επιστροφή από Achaia Clauss 23:45

– Κυριακή 24/09: λατεία Τριών Συμμάχων 19:45 & επιστροφή από Achaia Clauss 23:30

Να είστε όλοι εκεί!


Εκπαιδευτική δράση

ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΜΕ ΧΑΡΤΗ…ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ!

©Goethe-Zentrum Patras
©Goethe-Zentrum Patras
  • Μπορεί η εκμάθηση των γερμανικών να γίνει διασκεδαστική;
  • Μήπως γνωρίζεις ήδη κάποιες λέξεις στα γερμανικά;
  • Είναι τα γερμανικά «παιχνιδάκι»;

Ας το ανακαλύψουμε μαζί μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού χρησιμοποιώντας ως χάρτη… τα βιβλία !Μέσα από το κυνήγι θησαυρού τα παιδιά μαθαίνουν τις αξίες της υπομονής και της στοχοπροσήλωσης, ενισχύεται το πνεύμα της ομαδικότητας, της δημιουργικότητας και η αυτοπεποίθηση τους.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πότε: Σάββατο 09.09.2023
Που: Goethe-Zentrum Patras
Διάρκεια: 11.00-13.00
Προτεινόμενες Ηλικίες: 10-12 (Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού)
ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
– Η είσοδος είναι δωρεάν
– Για τη συμμετοχή απαιτείται δήλωση
-Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
– Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά δώρα
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
email: goethepa@otenet.gr με ονοματεπώνυμο παιδιού, ηλικία και στοιχεία επικοινωνίας γονέα
Προθεσμία: έως και 07.09.2023

Πρόγραμμα Εργαστηρίων

ΜΕ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ!

©Goethe-Institut
Διήμερη εκδήλωση στην Πάτρα

– Διδάσκετε Γερμανικά και «διψάτε» για νέα ερεθίσματα, εποικοδομητική αλληλεπίδραση και δικτύωση; Ενδιαφέρεστε για δωρεάν δράσεις και προγράμματα του Goethe-Institut και θα θέλατε να παρακολουθήσετε ένα διαδραστικό εργαστήριο με τους μαθητές σας;
– Θα θέλατε να μπείτε στο ρόλο ενός εξεταστή ή ενός εξεταζόμενου και να λάβετε μέρος σε μια Προσομοίωση των Εξετάσεων του Goethe-Institut;
– Ενδιαφέρεστε για σπουδές στη Γερμανία;

H εκδήλωση «Με τα Γερμανικά ένα βήμα μπροστά» απευθύνεται σε εσάς! Θα πραγματοποιηθεί από 31/03 – 01/04/2023 στην Πάτρα και πρόκειται για μια εκδήλωση, που επιδιώκει από ανανεωμένη σκοπιά και με φρέσκια ματιά να προωθήσει περαιτέρω την δικτύωση και την ενεργητική ανταλλαγή απόψεων των επισκεπτών.

Η συμμετοχή στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, στα εργαστήρια για σχολικές τάξεις, στα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, στην προετοιμασία για τις εξετάσεις στα επίπεδα Α+Β με την προσομοίωση της εξεταστικής διαδικασίας, στην ενημέρωση για υποτροφίες του DAAD και σπουδές στη Γερμανία καθώς και για τα προγράμματα και τις δράσεις του Goethe-Institut Athen θα χρησιμεύσουν ως χρήσιμα εναύσματα, ώστε να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

• Μαθητές Γερμανικών
“Ποιο είναι το όφελος της εκμάθησης Γερμανικών για μένα; Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν για μένα; Πώς μπορώ να επεκτείνω τις γνώσεις μου εκτός σχολείου;”.
•  H κατάλληλη ώρα ενημέρωσης του Γονέα
“Γιατί να επιλέξουμε τα Γερμανικά; Πώς μπορώ να υποστηρίξω το παιδί μου; Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν και που;”.
• Καθηγητές Γερμανικών
“Πώς μπορώ να εμπλουτίσω τη διδασκαλία μου, ώστε να παρακινήσω και να υποστηρίξω τους μαθητές μου, στη διαδικασία της μάθηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Σας περιμένουμε!

Μια συνεργασία με το Goethe-Institut της Αθήνας. Μαζί μας θα είναι η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και η παιδαγωγική ομάδα “απ’Ουσία”.

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Παρασκευή, 31/03/2023: πρόγραμμα από τις: 09:30-20:00 
Σάββατο, 01/04/2023: πρόγραμμα από τις: 10:30-14:00 
Τόπος διεξαγωγής: Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών (Πανεπιστημιούπολη Πατρών 265 04) Είσοδος: Δωρεάν
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Εγγραφές για σχολικές τάξεις:
Email: 
goethepa@otenet.gr
Τηλ: +30 2610225055 (Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00 και 15.30-20.30)

Προθεσμία:
έως 29.03.2023

Κρατήσεις θέσεων στα εργαστήρια για σχολικές τάξεις:
Email: 
goethepa@otenet.gr με
– ​​​​​​​την ώρα και το εργαστήριο που σας ενδιαφέρει 
– το όνομα του σχολείου σας
– τον συνολικό αριθμό των μαθητών και καθηγητών
– στοιχεία επαφής (όνομα και τηλέφωνο εκπροσώπου)


Περιβαλλοντική δράση

Κυριακή στο δάσος της Στροφυλιάς

Κυριακή 26 Μαρτίου επισκεπτόμαστε τη Στροφυλιά!

Ο υγροβιότοπος Στροφυλιάς τα έχει όλα! Βουνό, θάλασσα, δάσος, λίμνες, παραλία, αρχαιολογικό χώρο και φυσικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα με διασημότερα παραδείγματα τις κουκουναριές και τα φλαμίνγκο!

Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και ο καλύτερος τρόπος να το προστατεύσουμε είναι να το γνωρίσουμε από κοντά. Για αυτό τη Κυριακή 26 Μαρτίου το Goethe-Zentrum Patras μαζί με την ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. και τη SoSCIety επισκέπτονται τη Στροφυλιά. Πρώτη στάση ο αρχαιολογικός χώρος του Τείχους Δυμαίων με την απίστευτη θέα που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε όλο τον υγροβιότοπο μεμιάς. Έπειτα θα μεταβούμε στη παραλία Καλογριάς όπου θα μιλήσουμε για το πως τα μικροπλαστικά απειλούν το περιβάλλον και θα δείξουμε τη συλλογή δείγματος στις αμμώδεις παραλίες. Τέλος θα πάμε στο Πρόκοπο όπου θα παρατηρήσουμε τα πουλιά και θα ενημερωθούμε για το εθνικό πάρκο Στροφυλιάς το οποίο προστατεύεται από τη Συνθήκη Ramsar.

Οργάνωση Δράσης

9:00 Αναχώρηση από Πάτρα (Παρκινγκ Καλεντζιώτη)
9:45-11:00 Άφιξη στο τείχος Δυμαίων -περιήγηση
11:15-12:15 Μετάβαση στην Παραλία Καλόγριας-επίδειξη συλλογής μικροπλαστικών. Η δράση υλοποιείται από την Sosciety με δωρεά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη – A C Laskaridis Charitable Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος Σημεία Στήριξης – Points of Support “Μικρές δωρεές, μεγάλες ιδέες” που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί
12:30-13:45 Ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο-Παρατήρηση πουλιών στον Πρόκοπο.
13:45 Αναχώρηση για Πάτρα

Οδηγίες Συμμετοχής

Η μεταφορά προς και από τη Στροφυλιά διοργανώνεται από το Goethe-Zentrum με δωρεάν εισιτήριο. Για να δηλώσετε συμμετοχή:

Email: goethepa@otenet.gr στοιχεία επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο κάθε συμμετέχοντα)
Τηλ: +30 2610225055 (Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-13.00 και 15.30-20.30)
Προθεσμία: έως και 21.03.2023

Όποιος/α επιθυμεί να συμμετάσχει με το δικό του αυτοκίνητο μπορεί να μας συναντήσει:

Παρκινγκ Καλεντζιώτη (9.00) https://goo.gl/maps/PvvsvNVCPyKVHNS37
Στο τείχος Δυμαίων (10.45) https://goo.gl/maps/FiiDYcvFoMih6da7A

και μετά να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα όλοι μαζί.

Επιλέγουμε

– Παγούρι με νερό (όχι πλαστικό μπουκάλι) και κάποιο σνακ
Άνετα ρούχα, καπέλο και κλειστά παπούτσια

Τα σχόλια είναι κλειστά.